Дайджест

Збірник статей та матеріалів

суббота, 11 февраля 2012 г.

HOMO ECONOMICUS

Лібералізм сьогодні є найбільш поширеною ідеологією, і його слід критикувати з двох причин.

По-перше, тому що лібералізм - це ідеологія, яка розглядає суспільство, відштовхуючись від абстрактного уявлення про індивідуума, тобто від індивідуума в собі. Тим самим ця ідеологія поширюється за рахунок придушення будь-яких форм співучасті людини в колективних структурах, будь то приналежність до народу, до етносу, до нації або до якої б то не було культурі.

Друга причина критики лібералізму полягає в тому, що лібералізм - це економічна теорія, яка вважає, що економіка - це доля. Ліберальна економічна теорія грунтується, відштовхуючись від цього, на антропології, заснованої на оптимальній фігурі homo economicus – людины, що споживає.


У homo economicus немає ніякої іншої мети в житті, окрім як шукати умови для максимального забезпечення матеріального існування. Таким чином, лібералізм є ідеологію, яка і прямо та побічно стверджує, що найвищими цінностями є цінності, які можна матеріально обчислити, цінності конкретні і перетворені в продукт. Лібералізм ставить за мету перетворити суспільство в один суцільний ринок, і для того, щоб реалізувати ідею цього ринку, лібералізм відмовляється від яких би то не було обмежень.

В такому світі немає жодних цінностей, але все має ціну. Головна характеристика ліберального капіталізму - це відкидання межі в пошуках безмежного матеріального зростання. Головне гасло лібералізму - це все більше і більше товарів, все більше і більше прибутку, все більше і більше вибору. Лібералізм - це культурна колонізація з боку США, нерівний обмін з Третім світом, знищення культурної ідентичності, втеча в необмежену конкуренцію, криза політичного представництва, ринок як парадигма всіх соціальних процесів, рекламні слогани як парадигма всій вербальної комунікації, це утилітаризм і індивідуалізм, спущені з повідця.

Комментариев нет:

Отправить комментарий